Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Να η ευκαιρία για την Μύκονο με αφορμή τον "Καλλικράτη"

Η νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Μύκονο να διεκδικήσει περισσότερες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη αυτοτέλεια οι οποίες θα μας απαγκιστρώσουν από την κεντρική διοίκηση και θα μας επιτρέψουν να διορθώσουμε πολλά προβλήματα που πηγάζουν από εκεί.

Στο σχέδιο "Καλλικράτης", σε μία απόπειρα αξιολόγησης της υπάρχουσας κατάστασης, αναφέρεται στην παράγραφο 50 πως "Γίνεται σαφές ότι η Νέα Αρχιτεκτονική πρέπει να στοχεύει σε ένα Δήμο με αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες, αποτελώντας βασικό πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί η γενναία αναδιανομή αρμοδιοτήτων και πόρων ανάμεσα στο κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση". Για την επαναθεμελίωση των νησιωτικών Δήμων, η παράγραφος 53 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, "Η νησιωτικότητα λαμβάνεται υπόψη ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της όλες οι γενικές ρυθμίσεις που επηρεάζονται από αυτή...Επίσης το ζήτημα των αρμοδιοτήτων πρέπει να εξειδικευθεί υπό το φως της νησιωτικότητας και των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί."

Γίνεται λοιπόν ανιληπτή η μεγάλη ευκαιρία για τους Δήμους να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη εξουσία που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, να προωθήσουν νέα έργα και να ολοκληρώσουν εν εξελίξει αναπτυξιακά προγράμματα, χωρίς να αντιμετωπίζουν την κωλυσυεργία της κεντρικής διοίκησης που αποτελεί και την συνηθέστερη αιτιολογία των τοπικών πολιτικών.

Ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους ντόπιους πολιτικούς να καταφέρουν κατά το δυνατόν ευνοϊκές για την Μύκονο ρυθμίσεις και διατάξεις! Ίσως περισσότερο από ποτέ η Μύκονος έχει σήμερα απόλυτη ανάγκη την διαπραγματευτική δεινότητα του τέως δημάρχου Βερώνη για να εξασφαλίσει ότι η Μύκονος θα βει κερδισμένη από την διαδικασία που θα αναμορφώσει τον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδας. Τώρα χρειαζόμαστε τις προσβάσεις και τις διασυνδέσεις των ντόπιων πολιτικών μας σε πολιτειακό και πολιτικο επίπεδο προκειμένου να έχει ο Δήμος Μυκόνου αυξημένες αρμοδιότητες, δεδομένου ότι καταργείται και η Νομαρχία Κυκλάδων που σε ορισμένα σημεία αποτελούσε εμπόδιο (π.χ. άδειες ταξί για τους καλοκαιρινούς μήνες). Τώρα είναι η ευκαιρία για όλους εκείνους που συνδέονται με τα κόμματα και κυρίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους φορείς από όλους τους κλάδους, να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία η κεντρική διοίκηση αποτελεί εμπόδιο στη επίλυση ζητημάτων, και να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου τι διεκδικήσεις πρέπει να έχει η Μύκονος από αυτήν την διαδικασία που μόλις ξεκίνησε.

Ας αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις οι αρχηγοί των δύο συνδυασμών, ας φωνάξουν τον Βερώνη κοντά, τους Συλλόγους και τους φορείς του νησιού, ας κουβεντιάσουν σοβαρά και υπεύθυνα για την τεράστια ευκαιρία που παρουσιάζεται ώστε η Μύκονος να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη κι ας τα διεκδικήσουν μέχρι τέλους!
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου