Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Μύκονος - Νεολαία, Δήμος και Δ.Ο.Ν.Α.

Διάβασα με ενθουσιασμό τις προτάσεις του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου, κ. Αντώνη Κουσαθανά, για την δημιουργία Δημοτικού Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης στην Μύκονο (Δ.Ο.Ν.Α.). Είναι μία εξαιρετικά ελπιδοφόρα πρόταση που υπό την κατάλληλη ηγεσία και διαχείριση μπορεί πραγματικά να αλλάξει μια για πάντα το σκηνικό της άθλησης και της ψυχαγωγίας στην Μύκονο και να δώσει επιτέλους στους νέους κι όχι μόνο, υγιείς και εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Αρκετά πια με την επιμονή στην καφετέρια και την νυχτερινή διασκέδαση..έχει καταντήσει όλη η μαθητική νεολαία να περνάει λικνιζόμενη από τις καρέκλες, τους καναπέδες και τις μπάρες των νυχτερινών μαγαζιών χειμώνα-καλοκαίρι. Πίσω στο θέμα μας, η δημιουργία του Δ.Ο.Ν.Α. δεν είναι κάτι καινούριο ή καινοτόμο στην Ελλάδα. Αν και πιθανώς να είναι κάτι πρωτάκουστο στην Μύκονο, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει Δ.Ο.Ν.Α ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Αν ανατρέξει κάποιος ακόμη παλιότερα, ήδη πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, στην Αθήνα λειτουργούσε "Κέντρο Νεότητος" που αναλάμβανε παρόμοιες πρωτοβουλίες για την άθληση, αγωγή, και δημιουργική απασχόληση των νέων της εποχής. Η ιδέα ης δημιουργικής απασχόλησης των δημοτών λοιπόν δεν είναι καινούρια και δεν εξαρτάται από οποιονδήποτε οργανισμό, αλλά από τους ανθρώπους που τον στελεχώνουν και το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Ο Δ.Ο.Ν.Α δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό του κάθε υποψηφίου δημάρχου. Δεν χρειάζεται λοιπόν Δ.Ο.Ν.Α. η Μύκονος ή "Κέντρο Νεότητας" για να βρουν διεξόδους οι νέοι της Μυκόνου. Χρειάζεται ανθρώπους που θα στελεχώσουν τέτοιου είδους οργανισμούς και θα ασχοληθούν με μεράκι να βγάλουν τους νέους από τον υπολογιστή, να τον αποσυνδέσουν από το msn, το facebook, και το youtube, αλλά και να τους τραβήξουν από τις καφετέριες, το ποτό, το τσιαγάρο, τα ναρκωτικά και τους αυτοκινητόδρόμους γύρω από την χώρα που τους συναντάμε τελευταία και να προσθέσει στην ζωή του νέου και της νέας περισσότερες ώρες δημιοργικής ασχολίας, αθλητικής δραστηριότητας και ευχάριστων όσο και διασκεδαστικών δρώμενων...με άλλα λόγια να τους μεταδώσει περισσότερη όρεξη για ζωή!!! Αυτό είναι το ζητούμενο στην Μύκονο εκεί που έχουμε φτάσει!

Τι να το κάνουμε αν δημιουργηθεί Δ.Ο.Ν.Α. και οριστεί Πρόεδρος ο Γυμνασιάρχης που έχει κλειδώσει το Γήπεδο Μπάσκετ στο Γυμνάσιο και τελούμε ουσιαστικά υπό διωγμό από το μοναδικό γήπεδο που μπορεί να παιχτεί μπάσκετ της προκοπής? Θέλω να πω ότι πρέπει να δωθούν επιτελικές αρμοδιότητες σε νέους ανθρώπους του αθλητισμού κι όχι σε άτομα που ανήκουν στο σύστημα εξουσίας και λειτουργούν συμφεροντολογικά και προπαντώς όχι σε καρεκλοκένταυρους που αναλώνονται σε μεγαλόστομες υποσχέσεις και μηδαμινό έργο.

Το ιδανικό, κατά την γνώμη μου, είναι να γίνει μια προπαρασκευή με την δημιουργία ενός Συλλόγου Νεολαίας που θα δραστηριοποιηθεί και θα αναδείξει νέους ανθρώπους σε επιτελικές θέσεις οργάνωσης, συντονισμού και διεξαγωγής αθλητικών γεγονότων, διοργανώσεων και τουρνουά, καθώς και δράσεων με σκοπό την αγωγή, διασκέδαση και ψυσαγωγία των νέων στο νησί μας. Αυτά τα άτομα θα είναι τα πλέον κατάλληλα να στελεχώσουν τις διοικητικές θέσεις ενός Δ.Ο.Ν.Α. και οι μόνοι που θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των νέων και των γονέων για καλύτερη και ποιοτικότερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, των νέων αλλά και των μεγαλυτέρων!!

Στο κάτω κάτω δεν χρειάζεται Δ.Ο.Ν.Α για να διεξαχθεί ένας ποδηλατικός αγώνας, ένας Μαραθώνιος, ή ένα μπασκετικό τουρνουά. Χρειάζεται ανθρώπους που θα αναλάβουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Προσωπικά πιστεύω ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και μακάρι να διαψευστώ.

Το βασικό μου αξίωμα είναι ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν χρειάζονται Δημοτικά αξιώματα για να πραγματοποιηθούν..αρκεί μια υποτυπώδης ενασχόληση με τον αθλητιμσό, ενδεχομένως να έχει κάποια σχέση με κάποιον αθλητικό Σύλλογο και τέλος μια δυναμική επαφή με την νεολαία. Από εκεί και πέρα η ενεργός συμμετοχή στα κοινά και ειδικότερα η θέση του Δημοτικού Συμβούλου προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τέτοιου είδους δραστηριότητες κι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της νεολαίας. Από την στιγμή όμως που κάποιος έχει όλα αυτά τα προσόντα και δεν αναλαμβάνει δυναμικά τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες δεν μπορώ να περιμένω πολλά από αυτόν. Όταν κάποιος έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος με επιτύχοντα συνδυασμό και έχει απολάυσει το μερίδιο της εξουσίας που του αναλογούσε και παρόλα αυτά δεν έχει προσφέρει τίποτα στον τομέα της νεολαίας τότε γιατί να πιστέψω τα λόγια του τώρα που διεκδικέι ο ίδιος την εξουσία? Κι αυτό το σχόλιο φωτογραφίζει όλους τους νέους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Μυκόνου. Πού είναι οι πρωτοβούλιες σας για την νεολαία τόσα χρόνια ως Δημοτικός Σύμβουλος του επιτύχοντος συνδυασμού κ. Φιορεντίνε τότε που ήσασταν νεότερος? Που είναι η δική σας συμβολή κ. Κουσαθανά Αντώνη (Άνοιξη) όταν διατελέσατε Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας με τον συνδυασμό του τέως Δημάρχου κ. Βερώνη? Τι από όλα όσα προτείνετε τώρα πραγματοποιήσατε ως Δημοτικός Σύμβουλος? Τι σας εμπόδιζε να διοργανώσετε αυτά που προτείνετε αφού και δεσμούς με αθλητικό Σύλλογο διατηρούσατε και διατηρείτε και στενή επαφή με την νεολαία είχατε και έχετε παίζοντας ποδόσφαιρο και 5x5 αλλά κυρίως μέσω της επιχείρησής σας στην οποία συρρέει αξιόλογος αριθμός νέων??? Εσείς κ.Κουσαθανά-Μέγα έχετε το θράσος να υπόσχεστε δύο και τρία κλειστά γήπεδα αν σας αναδείξουν Δήμαρχο οι Μυκονιάτες? Είκοσι χρόνια τώρα δεν το καταφέρατε..κι αντί να παραιτηθείτε από την διεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου εξαιτίας της αποτυχίας σας να συμβάλλετε αποφασιστικά ως εξέχων στέλεχος της κοινωνίας της Μυκόνου, με Προεδρικούς τίτλους που θα ζήλευε ο καθένας και ως Αντιδήμασρχος Μυκόνου επί σειρά ετών, εσείς ζητάτε να σας ψηφίσουμε κιόλας???? Μας περάσατε για κορόϊδα???

Όλοι λοιπόν υπόσχονται ότι θα κάνουν όταν πάρουν την εξουσία και δεν καταλαβαίνουν ότι πρώτα πρέπει να επιδείξουν ικανότητες - πέρα από ιδέες - στην ανάληψη και διεξαγωγή τέτοιων πρωτοβουλιών και στην συνέχεια η ανάληψη της πολιτικής εξουσίας θα έρθει ως ανταμοιβή τους. Δείξε πρώτα τι μπορείς να κάνεις, κάνε το, οργάνωσε, κινητοποίησε και μετά ζήτα μου να σε ψηφίσω! Αν λοιπόν μπορώ να στείλω ένα μήνυμα σε όσους θα διεκδικούν σε λίγο την ψήφο μου, θα έλεγα αυτό μόνο...αναλάβετε πρωτοβουλίες, δείξετε στην κοινωνία τι μπορείτε να κάνετε και μετά ζητήστε την ψήφο του καθένα από εμάς.

Σε πρώτη φάση, αυτό που επιβάλλεται να κάνετε δήμαρχε, είναι να ανοίξετε τα ήδη υπάρχοντα γήπεδα στον κόσμο που τα διατηρείτε σε καθεστώς διάλυσης, αδιαφορίας, εγκατάλειψης και αποκλειστικής ιδιοχρησίας και στην συνέχεια να κατέβει ένας νεανικός συνδυασμός που θα τα σαρώσει όλα στέλνοντας όλους τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους σε πρόωρη πολιτική "σύνταξη" κι ο οποίος θα φτιάξει άμεσα ένα κλειστό Γυμναστήριο για αθλητική χρήση κι ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, με βιβλιοθήκη, υπολογιστές, αίθουσες συζητήσεων, διαλέξεων, παρουσιάσεων το οποίο θα συνδιαχειρίζεται από την μαθητική νεολαία και τον Σύλλογο Νεολαίας. Share

Πηγή: http://mykonios.blogspot.com/2010/01/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου