Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Δειλά δειλά τα πρώτα βήματα Άμεσης Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Η πραγματική Άμεση Δημοκρατία γεννιέται στην Κηφισιά
του Αντώνη-Μάριου Παναγιώτη



"Αξίζει νομίζω μιας θετικής αναφοράς, το πρωτότυπο πολιτικό πείραμα που διενεργήθηκε για 3η φορά, με πρωτοβουλία του νεαρού δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά (ο οποίος είναι και ιδρυτής του ελληνικού τμήματος της γνωστής παγκόσμιας περιβαλλοντολογικής οργάνωσης Green Belt - Πράσινη Ζώνη). Αυτό, της Άμεσης Δημοκρατίας κατά τα πρότυπα του ελβετικού μοντέλου.

Η κεντρική ιδέα της Άμεσης Δημοκρατίας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω των ερωτηματολογίων που διατέθηκαν στους Δημότες και μέλη του ΝΠΔΔ Κέντρου Φιλίας, είναι η άμεση και ενεργή συμμετοχή των μελών του στις αποφάσεις που αφορούν τις δραστηριότητές τους και όχι η ακούσια συμμετοχή τους.. Η ενεργοποίηση τους έχει διπλό όφελος: τους παρέχει ευρύ πεδίο σκέψης και συμμετοχής, ενώ παράλληλα αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία καταδεικνύει στους ανθρώπους της Δημοτικής διοίκησης τις επιθυμίες και τις ανάγκες των δημοτών-μελών με έναν δομημένο τρόπο.
Αυτό το απλό στην εφαρμογή, αλλά πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα πολιτικό πείραμα, στην ουσία προτείνει ένα συμπληρωματικό τρόπο κοινωνικής οργάνωσης εντός της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίζουν τον τρόπο διάθεσης ενός ποσοστού του προϋπολογισμού του Νομικού Προσώπου και παράλληλα δίνει στους διοικούντες την δυνατότητα να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες απαιτήσεις των μελών τους, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.
Στο Κέντρο Φιλίας λοιπόν της Κηφισιάς, για πρώτη φορά πανελλαδικά, δοκιμάστηκε στη πράξη η Προϋπολογιστική δημοκρατία, δηλαδή η άμεση δημοκρατία σε φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια άμεση δημοκρατία, που έρχεται κατευθείαν από τον πυρήνα τον φιλελεύθερων συντηρητικών κινημάτων της δύσης. Οι πιο συντηρητικές καπιταλιστικές χώρες, από της αρχές του προηγούμενου αιώνα εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές. Όπως για παράδειγμα η Ελβετία, η οποία έχει καταστήσει την άμεση δημοκρατία σε κεντρικό πολιτικό θεσμό και οι ΗΠΑ, η οποίες έχουν μια σειρά από αποφάσεις δομημένες στην άμεση δημοκρατία Η άμεση δημοκρατία βρίσκεται στα θεμέλια της λειτουργίας της Ένωσης, μέσω του άρθρου 1-47. Στις περισσότερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άμεση δημοκρατία θεωρείται εργαλείο για την αναθεώρηση των μικρών δημόσιων δαπανών.
Η άμεση δημοκρατία είναι λοιπόν ένα εργαλείο και στην περίπτωση του Κέντρου Φιλίας, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Κάθε εργαλείο έχει την χρησιμότητα του, κάποιες φορές είναι αποτελεσματικό και κάποιες άλλες όχι….Η δημιουργία του Κέντρου Φιλίας, ως θεσμός είχε ως σκοπό την ενεργεί συμμετοχή των ανθρώπων τις τρίτης ηλικίας. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που αφιερώνω αυτές τις γραμμές.

Μια θέαση των ηλικιωμένων προσώπων θα σας έπειθε για την κυρίευση τους από το συναίσθημα της χαράς, που πηγάζει από την συμμετοχή και την αίσθηση ότι δημιουργούν, αποφασίζουν, άρα υπάρχουν. Υπάρχουν και ζουν, σ' ένα μέρος, που η Πολιτεία δεν τους γυρνά την πλάτη και που η μελαγχολία μένει μακριά..."

Πηγή: http://press-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_6680.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου